Select Page
februari 7, 2021

Week van de Belgische Muziek

Het is een publiek geheim dat de Belgische muziekscene het op dit moment bijzonder hard te verduren krijgt. Het afgelopen jaar zijn muzikanten, concertorganisatoren en festivals nochtans écht niet bij de pakken blijven zitten. Ook de jazzscene niet. Er waren het digitale Bel Jazz Fest, de 1.5-editie van Gent Jazz en talrijke livestreams van bijzonder straffe Belgische jazzmuzikanten. Want jazzmuzikanten móeten kunnen spelen! En ook: als het afgelopen jaar één ding kristalhelder heeft gemaakt, dan is het wel hoeveel zoutlozer ons leven is zonder livemuziek. Daarom vindt van 8 tot 14 februari de week van de Belgische muziek plaats – om de anders zó veel meer bruisende muzieksector een hart onder de riem te steken. En natuurlijk doet ook Gent Jazz mee. Met een – sorry, we kunnen nog even niet opnieuw van elkaars zweetgeur genieten – livestream van AliA, veruit de strafste dj van het land. (AliA zal ook deze zomer haar eigen podium hosten op Gent Jazz.). Je zal van haar set kunnen genieten vanaf 22u op 13 februari via onze facebookpagina.

Tijdens de Week van de Belgische Muziek, een initiatief van VI.BE en VRT, schakelt ook de jazzsector een versnelling hoger. Verschillende spelers uit de sector bundelen dan de krachten om de spotlights op muziek van eigen bodem te richten. Via het platform jazz.be en de socialmediakanalen van de betrokken organisaties zal een week lang boeiende en verrassende content gedeeld worden, van fotoreportages en playlists tot videoclips en concertopnames (van o.m. Jef Neve, Ottla, ESINAM, De Beren Gieren, Bram De Looze en nog veel meer).

Jazz is. Jazz Leeft. Gebeurt. Beweegt.” Jules Deelders woorden waren nooit zo prangend als nu. De Belgische jazz krijgt het – net als heel wat andere sectoren – hard te verduren, maar bleef in beweging, ook al gebeurde het sinds maart minder zichtbaar. Een mooi voorbeeld van wat je kan bereiken met verenigde krachten, was het ambitieuze Bel Jazz Fest, een tweedaags online event met het kruim van de Belgische jazz. Tussen de lockdowns regende het ook kleinschalige, coronaproof georganiseerde voorstellingen en zelfs enkele festivals. De sector toonde zich inventief en vastberaden. Intussen bleven muzikanten broeien op nieuwe projecten, namen ze deel aan residenties, werd er nieuwe muziek uitgebracht, konden ze hun ei kwijt via kwalitatieve livestreams.

De Belgische jazzartiesten worden dan in de kijker gezet via de Facebookpagina’s van heel wat deelnemende organisaties, waaronder Bozar, Brosella, C-Mine, De Bijloke, Flagey, Gent Jazz, Ham Sessions, Jazz Middelheim, Jazz Station, Handelsbeurs, JazzLab, Jazz & Mo, kunstencentrum KAAP, kunstencentrum nona, Les Lundis d’Hortense, Leuven Jazz, Met-X, Sound In Motion, VI.BE en vele andere. Wil je alles zien, volg dan zeker de Facebookpagina jazz.be. De Week van de Belgische muziek wordt zo één grote liefdesverklaring aan muziek van eigen bodem. Want muziek is onverwoestbaar en tijdloos, ook in coronatijden.

ONTDEK HIER HET PROGRAMMA

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief


Gerelateerde berichten

MAtthias Van Den Brande Trio wint de Grote Prijs Albert Michiels

Twee jaar na de vorige volwaardige editie van B-Jazz International Contest pikten we de voorbije dagen de draad opnieuw op en verwelkomden we de zes finalisten op B-Jazz in Gent. In een heel gezellig ingericht deel van de festivalsite zagen we op het podium...