juni 9, 2021

Nóg meer nieuwe namen op Gent Jazz ‘Back to Live’:

Marc Ribot’s Ceramic Dog, TaxiWars, Niklas Paschburg, Antoine Pierre Urbex Electric, Lady Linn (duo), Compro Oro, Donder & Apeland, Cinema Paradiso, Sohnarr & Dishwasher

Een nieuwe week, een nieuwe lading namen voor Gent Jazz. Meer nog: verschillende dagen krijgen definitief vorm. Zo krijgt Tigran Hamasyan Trio op zondag 18 juli het gezelschap van zowel Ceramic Dog, de band van de Amerikaanse gitaarlegende Marc Ribot, als de Gentse band Compro Oro.

Ceramic Dog dook het afgelopen jaar zodanig coronaproof in de studio dat de drie elkaar niet eens konden zien. “Maar we hoorden elkaar beter dan ooit”, zei Ribot daar achteraf over. Het resultaat? Gepekelde songs die meer dan ooit het midden houden tussen punk, roots en jazz. Ook Compro Oro heeft trouwens nieuw materiaal, maar verwacht daarnaast uiteraard ook die kenmerkende mix van exotische jazz, onversneden Americana en zelfs Turkse psychedelica.

Met TaxiWars als headliner is de affiche van vrijdag 9 juli eveneens volledig rond. José James kwam die dag al zijn doorbraakplaat The Dreamer uit 2008 spelen, Naima Joris haar recente doorbraak-ep, en nu staat er dus ook de duizelingwekkende jazzband van Tom Barman en Robin Verheyen. Zonder specifiek doorbraakmateriaal, wel met genoeg straffe songs en attitude om duidelijk te maken dat ze intussen één van de beste Belgische jazzbands zijn.

Ook de affiche van dinsdag 13 juli is nu rond: naast Jef Neve en Tutu Puoane Quartet, zal ook Lady Linn die dag op de Bijlokesite neerstrijken. In duo! De Gentse jazz-zangeres staat normaal met haar Magnificent Seven op het podium, maar op Gent Jazz gaat ze voor een intiemere set. Enkel Black Flower-contrabassist Filip Vandebril komt mee.

Op zondag 11 juli komen Niklas Paschburg en Sohnarr er dan weer bij. De eerste wordt steeds meer in één adem genoemd met Nils Frahm: de 26-jarige Duitse componist mengt op sublieme wijze klassieke piano met elektronica. En de tweede doet in feite net hetzelfde maar dan met viool: Sohnarr is het onwezenlijk knappe project van Patricia Vanneste, die veertien jaar lang bij Balthazar de strijkers voor haar rekening nam. Eerder werd al de headliner van 11 juli bekendgemaakt: Wim Mertens.

Antoine Pierre Urbex Electric en Donder & Apeland zijn de eerste namen voor zaterdag 10 juli. Antoine Pierre Urbex Electric komt op Gent Jazz zijn album Suspended voorstellen – een puik eerbetoon aan Miles Davis. En Donder & Apeland zijn dan weer de winnaars van Jong Jazztalent Gent 2019. Donder is een pianotrio uit deze contreien en Sigbjørn Apeland een harmoniumspeler uit Noorwegen, waar jazz en folk nauwer met elkaar verbonden zijn dan hier. Op Gent Jazz duiken ze samen in het folkpatrimonium van de Lagen Landen.

Resten ten slotte nog twee evenzeer straffe Belgische jazzbands: Cinema Paradiso op maandag 12 juli en Dishwasher op zaterdag 17 juli. De eerste laat zich inspireren door de muziek van de Amerikaanse jazzdrummer Paul Motion, en de band opent ermee op de dag van Gonzalo Rubalcaba & Aymée Nuviola. De tweede maakt naar eigen zeggen krautjazz – zelfkennis is een schone deugd – en opent op de dag van STUFF.

Alle namen tot nu toe: STUFF., José James, Marc Ribot’s Ceramic Dog, Jef Neve, Tigran Hamasyan Trio, Wim Mertens, TaxiWars, Niklas Paschburg, Lady Linn, Gonzalo Rubalcaba & Aymée Nuviola, Antoine Pierre Urbex Electric, Tutu Puoane Quartet, Dijf Sanders, Compro Oro, Cinema Paradiso, Naima Joris, Donder & Apeland, Sohnarr, Bandler Ching & Dishwasher.

Gent Jazz ‘Back to Live’ wordt mogelijk gemaakt met de steun van Flanders State of the Arts.

Tickets kosten €39 – €44 en zijn enkel te koop via www.gentjazz.com. Kindertickets (-12 jaar) kosten €8. Gent Jazz vindt, zoals steeds, plaats op de Bijlokesite.

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief


Gerelateerde berichten

MAtthias Van Den Brande Trio wint de Grote Prijs Albert Michiels

Twee jaar na de vorige volwaardige editie van B-Jazz International Contest pikten we de voorbije dagen de draad opnieuw op en verwelkomden we de zes finalisten op B-Jazz in Gent. In een heel gezellig ingericht deel van de festivalsite zagen we op het podium...