juli 10, 2021

Nabou Claerhout wint Jong Jazztalent Gent 2021

Nabou Claerhout werd zopas op Gent Jazz tot Jong Jazztalent Gent 2021 gekroond. De 27-jarige trombonist krijgt 10.000 euro om haar droomproject te realiseren en treedt daarmee in de voetsporen van onder meer Robin Verheyen, De Beren Gieren, Nathan Daems, Steiger en BRZZVLL.

Nabou Claerhout kreeg haar award van 10.000 euro overhandigd na het optreden van Donder & Apeland, de Jong Jazztalent Gent-winnaars van vorige editie. Die laatste wonnen de prestigieuze creatiewedstrijd van Gent Jazz en Brouwerij Duvel Moortgat met een ambitieus project om jazz en Belgische folktradities dichter bij elkaar te brengen – een project dat ze vandaag met verve voorstelden op het Gentse jazzfestival, dat dit weekend uit de startblokken schoot.

Het project van Nabou Claerhout, frontvrouw van het toonaangevend kwartet NABOU, is minstens even ambitieus en misschien zelfs nog iets omvangrijker. “Aan het conservatorium van Codarts Rotterdam brachten twee trombonehelden, Ilja Reijngoud en Bart van Lier, elke week een trombone-ensemble samen,” vertelt het aanstormend talent. “Als jonge student viel mijn mond open dat zoiets überhaupt bestond.”

Het concept heeft Claerhout sindsdien niet meer losgelaten en met het prijzengeld van Jong Jazztalent Gent wil ze eindelijk aan het realiseren van haar droom beginnen: een ensemble van zes (!) trombonisten – allemaal erg getalenteerde twintigers uit verschillende Europese landen – aangevuld met een driekoppige ritmesectie. “Ik ben op zoek gegaan naar zowel specifieke klankkleuren als naar persoonlijkheid”, zegt Claerhout. “Het is belangrijk dat er een goed evenwicht is in het samenspel, maar ook dat iedere muzikant sterk genoeg is voor de solopartijen.”

De 27-jarige trombonist brengt het ensemble niet alleen samen, het repertoire zal ook bestaan uit composities die ze zelf componeert en arrangeert. Benieuwd naar het resultaat? Wij ook (nog geen klein beetje)! In de zomer van 2022 wordt het voorgesteld op Gent Jazz.

Jong Jazztalent Gent is een initiatief van Gent Jazz, in samenwerking met Brouwerij Duvel Moortgat. De creatiewedstrijd wil het musiceren bij jonge (jazz)muzikanten stimuleren.

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief


Gerelateerde berichten

MAtthias Van Den Brande Trio wint de Grote Prijs Albert Michiels

Twee jaar na de vorige volwaardige editie van B-Jazz International Contest pikten we de voorbije dagen de draad opnieuw op en verwelkomden we de zes finalisten op B-Jazz in Gent. In een heel gezellig ingericht deel van de festivalsite zagen we op het podium...