januari 28, 2021

Karel (68) weet precies welke 50 jazznummers u moet horen voor u sterft: “Mijn waardering voor de artiesten is alleen maar gegroeid”

GENT –Waar begin je als breed geïnteresseerde muziekliefhebber als je kennis van jazz maar karig is? Bij het nieuwe boek All that jazz, waarom niet? Jazzkenner en oud-journalist van de krant De Gentenaar Karel Van Keymeulen vertelt daarin aan de hand van vijftig iconische nummers “het korte verhaal van een lange geschiedenis” terwijl je de tracks via een handige Spotfylijst beluistert.

“Een van de belangrijkste vernieuwingen in de kunst van de twintigste eeuw”, noemt Karel Van Keymeulen (68) jazz onomwonden. De passie voor het genre kiemde toen hij als prille tiener in de jaren 60 kennismaakte met de platenverzameling van zijn oudere broer. “In 1981 schreef ik mijn eerste stukje over jazz in De Gentenaar: een recensie van een optreden van de grote Archie Shepp in café Damberd op de Korenmarkt, decennialang the place to be voor de Gentse jazzliefhebber.”

In de loop der jaren had Van Keymeulen het voorrecht om exclusieve interviews af te nemen van legendes als Art Blakey (“hij kwam twee uur te laat binnen op de afspraak, zei dat ik mijn vragenlijst kon weggooien, waarna we een zeer aangename losse babbel hadden”), Sonny Rollins (“een aimabel man die zich vier uur lang over de zin van het leven boog in zijn appartement met fabelachtig uitzicht over New York”) en Chet Baker (“een openhartig interview in de kelder van een kleine jazzclub in Lauwe, of all places”).

Geen oubollige cd’s

En nu is er dus het boek All that jazz. Wie vertrouwd is met de populaire reeks Iedereen klassiek van Klara, weet wat hij kan verwachten: een degelijke staalkaart van een muziekgenre , onderverdeeld in verschillende emoties en moods. De bijhorende ‘oubollige’ cd’s werden vervangen door een QR-code om de vijftig nummers te streamen.

Een troef is de rubriek ‘Wat hoor je?’, waarin Van Keymeulen de luisteraar gidst bij wat op elke track allemaal valt te horen. “De opbouw beschrijven van een muzikaal fragment zonder al te technisch te worden, was een uitdaging. Maar ook heel plezierig om te doen, omdat ik al die nummers nog eens aandachtig kon analyseren, soms met de partituur in de hand. Mijn waardering voor de artiesten werd er alleen maar groter door.”

Vechten en lijden

De auteur heeft veel oog voor de manier waarop veel Afro-Amerikaanse muzikanten af te rekenen kregen met rassendiscriminatie en moesten vechten en lijden om hun kunst te kunnen brengen.

Honderd jaar na de eerste geluidsopnames is jazz meer dan ooit alive and kicking. “Ook in Gent, waar de liefhebber helemaal aan zijn trekken komt. Met de grote namen van Jazz Gent, maar ook de optredens op Jazz in ’t Park, in de Handelsbeurs en de Bijloke, en in cafés als Manteca en Minor Swing, waar altijd wel jazzmuziek is te horen.”

‘All that jazz’, Karel Van Keymeulen, uitg. Borgerhoff & Lamberigts, 240 blz., 39,90 euro.

bron: Het Nieuwsblad

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief


Gerelateerde berichten

MAtthias Van Den Brande Trio wint de Grote Prijs Albert Michiels

Twee jaar na de vorige volwaardige editie van B-Jazz International Contest pikten we de voorbije dagen de draad opnieuw op en verwelkomden we de zes finalisten op B-Jazz in Gent. In een heel gezellig ingericht deel van de festivalsite zagen we op het podium...