juli 16, 2022

Gent Jazz sluit zonovergoten topeditie af met een recordaantal bezoekers

Bijna 42.000 muziekliefhebbers bezochten Gent Jazz 2022 dat plaatsvond van 7 tot en met 16 juli op de Bijlokesite in Gent. Een recordeditie. Maar vooral muzikaal was deze editie een grand cru, met onder meer piekmomenten op uitverkochte concertdagen met Van Morrison (10 juli), Melody Gardot (12 juli) en Sting (13 juli).

Het festival blikt terug op een topeditie met tal van schitterende concerten en een recordaantal bezoekers. In deze uitdagende tijden deed het de organisatoren extra deugd om te zien dat artiesten, bedrijven, de pers en vooral ook het publiek Gent Jazz sterk wisten te appreciëren en genoten van het aanbod. Ook de vrijwilligers waren na twee moeilijke jaren terug massaal present. Hun steun is een noodzakelijke pijler voor het festival maar dergelijk engagement is in deze tijden niet vanzelfsprekend.

De highlights van oprichter Bertrand Flamang

“Er waren dit jaar heel wat uitschieters. Na een uitzonderlijk intens moment met Dave Douglas en Joe Lovano volgde een eerste historisch moment. Wat een bezielde schoonheid, vol sociaal engagement en adembenemende emotie deelden Archie Shepp en de zijnen met ons. Een concert dat zich qua emotionele beleving naast het concert van Elvis Costello en Allen Toussaint uit 2007 kan plaatsen als een van de absolute topmomenten uit onze geschiedenis! Een ander hoogtepunt was Daniel Lanois die een van onze heldinnen, Trixie Whitley, meebracht., Maar het de laatste dag gaf ook nog hoogvliegers van topformaat, met de Belgische pianovirtuoos Bram De Looze en de internationaal vermaarde contrabassist Avishai Cohen.

“Ook Sting vulde de bijzonder langgerekte en hooggespannen verwachtingen meer dan in. Het concert barstte van de energie, aangevuurd door een onwaarschijnlijk enthousiast publiek. Woordenkunstenaar Kae Tempest was voor mij dé verrassing van ons festival: een bijzonder hoog niveau; begeesterend van het begin tot het einde.”

“Met Agnes Obel en Melody Gardot onthaalde Gent Jazz twee headliners die er ooit hun Belgische festivalpremière beleefden. Beide dames waren ijzersterk! Er vielen ook boeiende opkomende geluiden uit de jazzscene te ontdekken. Theon Cross en Lady Blackbird maakten de organisatie alvast duidelijk dat ze de Britse jazzscene beter nauwgezet volgt.”

“Ondertussen knalden heel wat Belgische artiesten zich met veel bravoure naast deze internationale toppers. Sohnarr, Lara Rosseel en Sylvie Kreusch verdienen een bijzondere vermelding. Het concert van Meskerem Mees kreeg een gouden randje door een emotioneel moment waarbij Meskerem verwees naar een tijd als lid van het Gent Jazz-vrijwilligersteam.”

Dishwasher_ wint Jong Jazztalent 2022

De winnaar van Jong Jazztalent Gent 2021 Nabou Claerhout trapte op 7 juli het festival af met haar Trombone Ensemble, waarmee ze ook Jazz Middelheim op 12 augustus zal openen. Dezelfde dag maakten Gent Jazz en brouwerij Duvel-Moortgat ook de winnaar van 2022 bekend: Dishwasher_. De Gentse jazzband rond Arno Grootaers (Pavlove), Werend Van Den Bossche (Suura) en Louise van den Heuvel (Supernova) toonde als kersverse laureaat dat de lat dit jaar op een erg hoog niveau lag.

Retrospectieve Gent Jazz

Gent Jazz bracht dit jaar een overzichtsboek 20 jaar Gent Jazz uit. Een collectors item met anekdotes over de eerste twintig jaar van het festival en vooral heel veel prachtige foto’s en tekeningen van artiesten.

Save the date: Gent Jazz 2023 gaat door van 6-16 juli!

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief


Gerelateerde berichten

MAtthias Van Den Brande Trio wint de Grote Prijs Albert Michiels

Twee jaar na de vorige volwaardige editie van B-Jazz International Contest pikten we de voorbije dagen de draad opnieuw op en verwelkomden we de zes finalisten op B-Jazz in Gent. In een heel gezellig ingericht deel van de festivalsite zagen we op het podium...

Dishwasher_ is Jong Jazztalent Gent 2022

Gent 7/7/2022 – Dishwasher_ (met underscore!), de Gentse jazzband van Arno Grootaers (Pavlove), Werend Van Den Bossche (Suura) en Louise van den Heuvel (Supernova), werd vanavond op Gent Jazz uitgeroepen tot Jong Jazztalent Gent 2022. Ze haalden het van de drie andere...