juli 7, 2022

Dishwasher_ is Jong Jazztalent Gent 2022

Gent 7/7/2022 – Dishwasher_ (met underscore!), de Gentse jazzband van Arno Grootaers (Pavlove), Werend Van Den Bossche (Suura) en Louise van den Heuvel (Supernova), werd vanavond op Gent Jazz uitgeroepen tot Jong Jazztalent Gent 2022. Ze haalden het van de drie andere finalisten Aki, Code Poems en Kreis.

Met deze creatiewedstrijd gaan de initiatiefnemers, Gent Jazz en brouwerij Duvel Moortgat, sinds 2002 jaarlijks op zoek naar een muzikaal project dat zó straf en grensverleggend is dat het een nieuwe stimulans kan geven aan het toekomstgeluid van de Belgische jazz. Een professionele jury, bestaande uit een zeventigtal onafhankelijke prominenten uit de Belgische jazzwereld, koos de winnaar uit de ingezonden projecten.

Naast de titel Jong Jazztalent 2022, krijgt de winnaar een budget tot 10.000 euro ter beschikking om het ingediende project binnen het jaar te realiseren. Volgende zomer zal Dishwasher_ het resultaat op Gent Jazz voorstellen aan het publiek.

Dat Dishwasher_ bijzonder is, was ook het programmateam van Gent Jazz overigens al opgevallen. De groep stond vorig jaar al op het festival en gaf daar een indrukwekkend concert. Omdat ze een groter publiek verdienden werden ze prompt teruggevraagd. Je kan het trio morgen, vrijdag 8 juli, aan het werk zien op Gent Jazz.

Dishwasher_ wil de muren tussen genres slopen en muziekliefhebbers trakteren op een ingenieuze sound die ze zelf bestempelen als krautjazz. Het trio deelt een liefde voor computermuziek en dat hoor je. Arno Grootaers (drums), Werend Van Den Bossche (saxofoon) en Louise van den Heuvel (bas) bespelen dan wel traditionele instrumenten, ze doen dat zo eigengereid dat de link met klassieke jazz soms ver te zoeken is. Hun bruisende, geïmproviseerde livesets zijn onvoorspelbaar en nodigen het publiek uit om in het moment te leven.

Bertrand Flamang, oprichter van Gent Jazz: ‘We kregen dit jaar bijzonder veel inzendingen van een uitzonderlijk hoog niveau. Het is duidelijk dat er een hele generatie, soms erg jonge, muzikanten klaar staat die barst van talent, ambitie en ideeën. We zagen enorm veel boeiende projectvoorstellen die het waard zijn om ondersteund te worden. Zoveel dat ze zelfs niet allemaal de finale haalden. Daarom wil ik alle deelnemers van harte bedanken en feliciteren. Maar ik wil ze vooral oproepen om door te zetten, om de ingediende projecten verder uit te werken. Wie er niet op eigen kracht geraakt, kan volgend jaar altijd opnieuw een kans wagen.’

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief


Gerelateerde berichten

MAtthias Van Den Brande Trio wint de Grote Prijs Albert Michiels

Twee jaar na de vorige volwaardige editie van B-Jazz International Contest pikten we de voorbije dagen de draad opnieuw op en verwelkomden we de zes finalisten op B-Jazz in Gent. In een heel gezellig ingericht deel van de festivalsite zagen we op het podium...