DINSDAG 09.07.2019

Main Stage: JOHN ZORN ‘BAGATELLES’
22u30: Nova Quartet, Peter Evans Solo & Asmodeus
20u30: Gyan Riley & Julian Lage, Brian Marsella Trio, Ikue Mori & John Medeski Trio
18u30: Craig Taborn Solo, Trigger, Erik Friedlander – Mike Nicolas Duo & Kris Davis
16u30: Sylvie Courvoisier & Mark Feldman, Masada & Mary Halverson Quartet

Garden Stage: WERKPLAATS WALTER STELT VOOR
00u00: Nate Wooley ‘7 Storey Mountain’
21u50: Julien Desprez & Teun Verbruggen
19u50: Bram De Looze, Nate Wooley, C. Spencer Yeh & Chris Corsano
17u50: Samara Lubelski & Ryan Sawyer

De deuren openen deze festivaldag om 15u30. Uw ticket geeft toegang tot alle concerten van deze festivaldag. Dit is een zittend concert met verschillende categorieën (categorie A+, A, B & C). Meer info over de categorieën kan u hier vinden.

Facebook
Twitter
WhatsApp

JOHN ZORN ‘BAGATELLES’

Main Stage

22u30-00u00
NOVA QUARTET, PETER EVANS SOLO & ASMODEUS

20u30-21u45
GYAN RILEY & JULIAN LAGE, BRIAN MARSELLA TRIO, IKUE MORI & JOHN MEDESKI TRIO

18u30-19u45
CRAIG TABORN SOLO, TRIGGER, ERIK FRIEDLANDER – MIKE NICOLAS DUO & KRIS DAVIS

16u30-17u45
SYLVIE COURVOISIER & MARK FELDMAN, MASADA & MARY HALVERSON QUARTET

Ludwig van Beethoven heeft er een hoop gemaakt, net als Béla Bartók en György Ligeti, en nu heeft ook de Amerikaanse jazzmeester John Zorn – de leading man van de New Yorkse avant-gardescene – een rist bagatellen geschreven. Driehonderd, om precies te zijn. Officieel heet het dat zo’n ‘bagatelle’ een ‘klein, licht muziekstuk’ is, maar John Zorn zou John Zorn niet zijn, mochten die van hem geen verrukkelijk complexe composities zijn. “De bagatellen sprongen alle kanten uit”, schreef de muzieksite Dansende Beren, die een vier uur durende marathon van Zorns bagatellen bijwoonde in Parijs. “Ze klonken waar ze niet botsen konden, maar af en toe liep er ook een eenvoudige melodielijn in verloren – als een soort ijkpunt van normaliteit.” Ga echter vooral niet op zoek naar opnames van die marathon: Zorn verbiedt ze! De enige manier om de unieke composities te horen, is in levenden lijve. En op Gent Jazz Festival voert John Zorn ze op met een indrukwekkend aantal muzikanten in maar liefst veertien verschillende formaties.

WERKPLAATS WALTER STELT VOOR

Garden Stage

00u00-01u00
NATE WOOLEY ‘7 STOREY MOUNTAIN’
Nate Wooley (trumpet) – C. Spencer Yeh (violin, vocals) – Samara Lubelski (violin, guitar, bass) – Chris Corsano (drums) – Ryan Sawyer (drums) – Teun Verbruggen (drums) – Bram De Looze (keyboards) – Julien Desprez (guitar) – Hendrik Lazure (keyboards)

21u50-22u25
JULIEN DESPREZ & TEUN VERBRUGGEN
Teun Verbruggen (drums) – Julien Desprez (guitar)

19u50-20u25
BRAM DE LOOZE, NATE WOOLEY, C. SPENCER YEH & CHRIS CORSANO
Bram De Looze (keyboards) – Nate Wooley (trumpet) – C. Spencer Yeh (violin, vocals) – Chris Corsano (drums)

17u50-18u25
SAMARA LUBELSKI & RYAN SAWYER
Samara Lubelski (violin, guitar, bass) – Ryan Sawyer (drums)

“Er zijn weinig initiatieven die expliciet gericht zijn op avant-garde of experimentele kunst en muziek”, weet Teun Verbruggen. Met Werkplaats Walter in Anderlecht wil de Belgische jazzdrummer daar verandering in brengen, en vooral “een plek creëren waar gelijkgezinde zielen elkaar ontmoeten en samen werken, met een duidelijk fundament in de wijk.” Het resultaat daarvan is niet alleen te zien (en horen) in Brussel, maar deze zomer ook op Gent Jazz Festival. Op de dag dat John Zorn met zijn Bagatelles op het hoofdpodium neerstrijkt, palmt Werkplaats Walter er de Garden Stage in met vier verschillende formaties die improvisatie in het hart dragen.

Headliner wordt de songcyclus 7 Storey Mountain van de Amerikaanse trompettist Nate Wooley – een goede vriend van John Zorn trouwens. Wooley schreef de muziek zonder specifiek genre in gedachten, en hij reist voor het festival al een week vroeger naar België om ze met zijn gelegenheidsband in Werkplaats Walter in te oefenen. Improvisatie verplicht uiteraard.

Tegelijk worden op het festivalterrein een aantal wanden opgetrokken waarop kunstenaars van Werkplaats Walter aan de slag gaan, en er komt een mobiel tentoonstellingsplatform met de verschillende praktijken van de werkplaats op microschaal.

BLIJF OP DE HOOGTE! SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF 

Jazz en Muziek vzw

Sint-Jacobsnieuwstraat 50

9000 Gent

info@jazz.be

#gentjazz