ZATERDAG 06.07.2019

De deuren openen deze festivaldag om 15u30. Uw ticket geeft toegang tot alle concerten van deze festivaldag. Dit is een zittende concertdag met verschillende categorieën (A+, A, B & C). Meer info over de categorieën kan u hier vinden. 

Facebook
Twitter
WhatsApp

FRED HERSCH & WDR BIG BAND CONDUCTED BY VINCE MENDOZA

22u30-00u00 / Main Stage

Het New Yorks pianogenie Fred Hersch en de Duitse WDR Big Band onder leiding van Vince Mendoza, samen kunnen die niet anders dan voor intrigerend vuurwerk zorgen. Jason Moran noemt Hersch de LeBron James van de pianowereld, terwijl anderen hem zonder verpinken bestempelen als lid van het pantheon van de jazzpiano. Wie er ook het meest gelijk heeft, Fred Hersch leidde een nieuwe generatie jazzmuzikanten op, en hij stond daarmee aan de wieg van verschillende creatieve stromingen binnen het genre. Een concert van Hersch is dan ook steevast een stukje jazzgeschiedenis.

A/B SQUARED :: TERENCE BLANCHARD FT. THE E-COLLECTIVE W/ SPECIAL GUESTS

20u30-21u45 / Main Stage

Terence Blanchard (trumpet) – Charles Altura (guitar) – Fabian Almazan (piano) – David Ginyard (bass)
Special guests: Benny Green (piano) – Jeff ‘Tain’ Watts (drums) – Jean Toussaint (sax)

In een rechtvaardige wereld kreeg de Amerikaanse trompettist Terence Blanchard begin dit jaar een Oscar voor zijn score voor BlacKkKlansman (en in een nóg rechtvaardigere wereld had hij er ook één gekregen voor elke andere film van Spike Lee). Nu ja, zolang we maar in een wereld leven waarin hij deze zomer met zijn Art Blakey-project neerstrijkt op Gent Jazz Festival, zeker? A/B Squared is een hommage aan de legendarische jazzdrummer, met wie Blanchard in het begin van zijn carrière verschillende keren heeft samengespeeld. “Al mijn helden heb ik via Art leren kennen”, aldus Blanchard, die op negentienjarige leeftijd aan Blakey werd geïntroduceerd door Wynton Marsalis. “De kansen die hij mij heeft gegeven om mijn eigen stem te vinden, wil ik nu ook geven aan de muzikanten met wie ik speel.” Zoals The E-Collective, dus.

GONZALO RUBALCABA TRIO

18u30-19u45 / Main Stage

Gonzalo Rubalcaba (piano) – Armando Gola (bass) – Ludwig Afonso (drums)

Al in 1980 vertelde wijlen Dizzy Gillespie uitzinnige verhalen over een jonge Cubaan Gonzalo Rubalcaba: een pianist met een verbluffend technisch meesterschap, en een typisch Cubaanse sensibiliteit voor ritme en melodie. Toen was hij in jazzkringen nog onbekend, maar eind jaren 80 zou hij onder de vleugels van contrabassist Charlie Haden aan een opmerkelijke carrière beginnen die hem dit jaar alweer voor de vierde keer naar Gent Jazz Festival voert.

PENTADOX

16u30-17u45 / Main Stage

In 2018 won Pentadox (met Sylvain Debaisieux op sax, Bram De Looze op piano en Samuel Ber op drums) de jazzwedstrijd Jong Jazztalent Gent. Het Belgische drietal, dat met zijn wilde ambities in de voetsporen treedt van Aka Moon en Mâäk, kregen een jaar de tijd om hun ingediende project uit te werken en te realiseren. Het resultaat daarvan kan u deze zomer zien op de Main Stage van Gent Jazz Festival.

MELISSA ALDANA QUARTET

00u00-01u00 / Garden Stage

Melissa Aldana (tenor sax) – Lage Lund (guitar) – Josh Ginsburg (bass) – Kush Abadey (drums)

Ze kreeg les van saxofoonlegenden als George Garzone en George Coleman, op haar 24ste won ze de prestigieuze Thelonious Monk International Jazz Competition, en drie jaar geleden bracht ze op haar album Back Home een hommage aan haar grote held Sonny Rollins, die ze vervolgens ook nog eens ging interviewen. Anders gezegd: de uit Chili afkomstige Melissa Aldana kent de jazzgeschiedenis (van dichtbij), en ze is op jonge leeftijd ook al serieus goed bezig met er zélf te schrijven.

STÉPHANE GALLAND & ADRIAAN VAN DE VELDE

21u50-22u25 / Garden Stage

Stéphane Galland werkte in het verleden samen met iedereen van Ibrahim Maalouf over Zap Mama naar Ozark Henry, en hij ging daarnaast ook in zee met de beste muzikanten uit verschillende culturen – van India over de Balkan naar Afrika. Maar het bekendst is de drummer zonder twijfel als stichtend lid van Aka Moon, een van de spraakmakendste jazzbands uit de Belgische muziekgeschiedenis. Galland viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag, maar op zijn geluid staat geen leeftijd. Door de jaren heen ontwikkelde hij zijn eigen unieke ritmische aanpak door de verschillende muzikale tradities waarin hij werkte met elkaar te verbinden. Dat onderstreept hij op Gent Jazz Festival met drie verschillende optredens onder de noemer Rhythmology: één met zijn project (the mystery of) KEM, één met Malcolm Braff en één met Adriaan Van de Velde (Pomrad).

De laatste belooft de meest swingende te worden. De Antwerpse jazztoetsenist Adriaan Van de Velde is een van de best bewaarde geheimen van de Belgische elektronicascene, en hij blijft ook een van de grootste minnaars van de – ja, kijk, niemand is perfect – keytar. De liefdesbaby van Hudson Mohawke en Herbie Hancock werd zijn project Pomrad ooit genoemd, en op een paar biologische bezwaren na, valt daar weinig tegen in te brengen. Galland vond in hem de perfecte durfal om zijn nieuwe avontuur Yhi op te starten: een grenzeloos, plezierig, leuk, zot, grappig, creatief, avant-gardistisch, groovy, virtuoos, kleurrijk en uiterst muzikaal universum met elektronica als medium om nieuwe wegen te verkennen en een nieuw licht te werpen op zijn Rhythmology. Yhi (de naam van de godin van licht en schepping, en een zonnegodin in de Australische Aboriginal mythologie) wordt voor het eerst gepresenteerd op Gent Jazz Festival.

STÉPHANE GALLAND & MALCOLM BRAFF

19u50-20u25 / Garden Stage

De tweede in de rij, pianist Malcolm Braff, is in feite zelf ook een levende legende. Hij wordt al eens omschreven als de goeroe van de Zwitserse jazzscene, waar hij als tiener via Rio de Janeiro en Dakar terechtkwam, en op zijn discografie prijken intussen ruim twintig albums, waarvan een paar op Blue Note Records. Galland en Braff spelen intussen al een paar jaar samen. Nadat Braff zich bij Gallands vorige project Lobi aansloot, besloten ze zich verder te verdiepen in hun liefde voor ritmiek én in hun zowel organische als wetenschappelijke benadering ervan. Samen herwerken ze nu jazzstandards als ‘Afro Blue’ en ‘Passion Dance’, terwijl ze ook eigen composities schrijven op basis van hun unieke ritmische aanpak.

STÉPHANE GALLAND & (THE MYSTERY OF) KEM

17u50-18u25 / Garden Stage

Met (the mystery of) KEM exploreert Stéphane Galland de wortels van het ritme – de term ‘kem’ verwees in het oude Egypte naar de kleur zwart, en dus impliciet ook naar donkere, vruchtbare aarde. Hij bracht er verschillende jonge muzikanten voor samen, nam er een volledig album mee op, en brengt ze nu ook allemaal mee naar Gent Jazz Festival.

BLIJF OP DE HOOGTE! SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF 

Jazz en Muziek vzw

Sint-Jacobsnieuwstraat 50

9000 Gent

info@jazz.be

#gentjazz