VRIJDAG 05.07.2019

Garden Stage
00u00: Guillaume Vierset
21u50: Yuri Honing
19u50: Yuri Honing
17u50: Yuri Honing

De deuren openen deze festivaldag om 15u30. Uw ticket geeft toegang tot alle concerten van deze festivaldag. Dit is een zittend concert met verschillende categorieën (A+, A, B & C). Meer info over deze categorieën kan u hier vinden.

Facebook
Twitter
WhatsApp

DIANA KRALL FT. ROBERT HURST, JOE LOVANO, MARC RIBOT & KARRIEM RIGGINS

22u30-00u00 / Main Stage

Diana Krall (piano/vocal) – Robert Hurst (bas) – Karriem Riggins (drums)
Very special guest Joe Lovano (saxofoon)

Met haar pre-bop pianostijl en sensuele zang veroverde Diana Krall eind jaren 90 de jazzwereld en werkte zichzelf op tot een van de meest toonaangevende pianisten van de hedendaagse jazz. Sinds ze in 1999 wereldwijd doorbrak met het album When I Look In Your Eyes, mag ze zichzelf rekenen tot de best verkopende muzikanten in de jazz. De ene keer zet ze standards van Nat King Cole naar haar hand, dan weer duikt ze onder in de Braziliaanse bossanova. Maar net zo goed gaat ze de nostalgische toer op met een kerstplaat, of tast ze de grenzen van New Orleans en Americana af – zoals op het album Glad Rag Doll. Hiermee heeft Krall een oeuvre bij elkaar gespeeld dat even succesvol als veelzijdig is.

VINCENT PEIRANI ‘LIVING BEING’

20u30-21u45 / Main Stage

Vincent Peirani (accordion) – Emile Parisien (saxophone) – Julie Herné (bass) – Tony Paeleman (keyboards) – Yoann Serra (drums)

Vrijdag 5 juli, de dag van Diana Krall, wordt nog heerlijker dankzij het accordeonspel van Vincent Peirani, die er zijn Living Beings-albums op de mogelijk argwanende festivalbezoeker zal loslaten. Argwanend? Welja, dat was wat De Standaard in eerste instantie dacht over een jazzband die Led Zeppelin onder handen neemt. “Ten onrechte, want Vincent Peirani en de zijnen maken echte pareltjes van ‘Kashmir’ en ‘Stairway to Heaven’, en zijn eigen stukken bekoren misschien nog het meest.”

CHRISTIAN SANDS TRIO

18u30-19u45 / Main Stage

Christian Sands (piano) – Yasushi Nakamura (contrabass) – Clarence Penn (drums)

“Op Facing Dragons, zijn knisperend zelfverzekerde nieuwe worp, zet Christian Sands in op soulvol eclecticisme dat nieuwe wegen inslaat, zonder per se de oude te verlaten.” NPR was – op zijn zachtst gezegd – enthousiast toen Sands, geprezen als de grootste jazzpianist van zijn generatie, vorig jaar nieuw werk uitbracht. “Het is een verscheiden mix van old skool gospel, state-of-the-art jazzballades en de vreemde-eend-in-de-bijt-popstandard.” Voor wie zich nu afvraagt van wie die popstandard is: wat denk je van Lennon-McCartney?

FRANK WOESTE & BAPTISTE TROTIGNON

16u30-17u45 / Main Stage

De Duitse jazzpianist én Fender Rhodes-liefhebber Frank Woeste deelde de voorbije vijftien jaar het podium met vooraanstaande trompettisten als Ibrahim Maalouf, Dave Douglas en Wynton Marsalis. Op zijn recente album Libretto Dialogues Vol. 1 dacht hij het over een andere boeg te gooien door een rist bevriende jazzmuzikanten, onder wie saxofonist Mark Turner en collega-pianist Baptiste Trotignon, uit te nodigen voor een ‘dialoog’. Woeste schreef voor elk een compositie, liet die pas horen op de dag dat ze samen in de studio doken en gaf zichzelf hooguit drie takes om alles op te nemen. De overduidelijke goesting waarmee de plaat is opgenomen, wil Woeste op Gent Jazz Festival nog eens doen opflakkeren met Trotignon, twee piano’s en – jawel – een Fender Rhodes.

GUILLAUME VIERSET HARVEST GROUP

00u00-01u00 / Garden Stage

Guillaume Vierset (guitar) – Mathieu Robert (soprano sax) – Marine Horbaczewski (cello) – Yannick Peeters (double bass) – Yves Peeters (drums)

De Belgische jazzgitarist Guillaume Vierset houdt van lekker ouderwetse songs, en dat steekt hij ook niet weg wanneer hij met zijn Harvest Group de hort opgaat. Meer nog: het vorige album van het kwintet heette Songwriter, en er stonden maar liefst drie nummers op van Nick Drake, het Britse genie dat in zijn leven nooit meer dan een paar duizend platen heeft verkocht, maar later gold als een bron van inspiratie voor onder meer R.E.M. en The Cure. En vandaag dus ook voor Guillaume Vierset. Kortom: de perfecte afsluiter op de Garden Stage.

YURI HONING ACOUSTIC QUARTET

21u50-22u50, 19u50-20u50 & 17u50-18u50 / Garden Stage

Yuri Honing (tenor saxophone) – Wolfert Brederode (piano) – Gulli Gudmundsson (double bass) – Joost Lijbaart (drums, percussion)

De reacties logen er niet om, toen de Nederlandse jazzsaxofonist Yuri Honing in 2015 op de Garden Stage van Gent Jazz Festival stond. “Dit smaakt naar meer”, stond na afloop op het voorhoofd van menig festivalbezoeker geschreven. En omdat sommigen sindsdien hun voorhoofd weigeren te wassen, staat het Yuri Honing Acoustic Quartet ook dit jaar op die Garden Stage. Drie keer zelfs. In het verleden lieten de vier zich al eens inspireren door David Bowie en Goldfrapp, maar op hun vorige album Goldbrun gingen ze graven in het werk van Richard Wagner en Richard Strauss. “Op Goldbrun gaat het Honing minder om melodie en meer om harmonie,” schreef De Volkskrant, “en zo komt hij met zijn kwartet tot een nieuw, warm en empathisch geluid.”

BLIJF OP DE HOOGTE! SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF 

Jazz en Muziek vzw

Sint-Jacobsnieuwstraat 50

9000 Gent

info@jazz.be

#gentjazz