DONDERDAG 04.07.2019

Main Stage
22u30: Joan Baez
20u30: Julia Holter
18u30: Cowboy Junkies
16u45: Geike

Garden Stage
00u00: The Antler King
21u50: Tiny Legs Tim
19u50: Tiny Legs Tim
17u50: Tiny Legs Tim

De deuren openen deze festivaldag om 15u30. Uw ticket geeft toegang tot alle concerten van deze festivaldag. Dit is een zittend concert met verschillende categorieën (A+, A, B & C). Meer info over deze categorieën kan u hier vinden.

Facebook
Twitter
WhatsApp

JOAN BAEZ

22u30-00u00 / Main Stage

Sinds de inmiddels 78-jarige folklegende én mensenrechtenactivist Joan Baez twee jaar geleden ‘Nasty Man’ aan Donald Trump opdroeg – haar eerste eigen nummer in meer dan twintig jaar – lijkt er weer geen houden meer aan. Ze werd (eindelijk) opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame en bracht met americana-producer Joe Henry haar 25ste plaat uit: Whistle Down the Wind. De Britse krant The Guardian noemde het “een gracieus afscheid” en een zowaar nog enthousiaster Pitchfork sprak van “een even dwingend als intiem album dat op geen enkel moment klinkt alsof ze werkelijk van plan is om er de brui aan te geven”. Maar dat is Baez dus wel degelijk: na de Fare Thee Well Tour en haar passage op Gent Jazz Festival zit haar zestigjarige carrière erop.

JULIA HOLTER

20u30-21u45 / Main Stage

Julia Holter rijgt al enkele jaren de overdreven opgewonden albumrecensies aan elkaar, wat haar in hipstermiddens intussen een heuse cultstatus opleverde. Terecht, als u het ons vraagt. Met haar zonovergoten art-pop – ze woont in Los Angeles en wordt geregeld in één adem genoemd met iedereen van Laurie Anderson tot Laurel Halo – haalde ze liefst vier keer op rij de eindejaarslijstjes van onder meer Pitchfork, The Wire, Mojo en The Guardian, en als u één cover van Roxy Music mag meenemen naar een verlaten eiland, laat het dan Holters tijdloze versie van ‘2HB’ zijn. Schrijf op: dit wordt een van de hoogtepunten van Gent Jazz Festival.

COWBOY JUNKIES

18u30-19u45 / Main Stage

Zonder Cowboy Junkies geen Cigarettes After Sex, geen Phoebe Bridgers en uiteraard ook geen beste Lou Reed-cover aller tijden. (Oké, technisch gezien zou dan een andere cover de plaats innemen van wat Cowboy Junkies deed met ‘Sweet Jane’ van The Velvet Underground, maar los van het feit dat wij niet technisch aangelegd zijn, vond de notoir arrogante Lou Reed zélf dat er “geen betere en authentiekere versie van het nummer bestaat”.) Vorig jaar vierde het viertal de dertigste verjaardag van zijn invloedrijke doorbraakalbum The Trinity Session, maar 2018 was tegelijk het jaar waarin ze hun verrukkelijk melancholische mix van alt-country en roots naar nieuwe hoogten tilden met het album All That Reckoning.

GEIKE

16u45-17u30 / Main Stage

Omdat de in de VS wonende Keniaan J.S. Ondara zijn visum niet tijdig rond krijgt, ziet hij zich genoodzaakt om zijn Europese tournee deze zomer te annuleren (inclusief zijn optreden op Gent Jazz Festival). Sad face.

Happy face: Ondara wordt vervangen door Geike, die het afgelopen weekend “de moedigste set van Rock Werchter” speelde, aldus Serge Simonart in Humo. Hij voegde er gelijk aan toe dat Geike “één van de beste zangeressen van de Benelux” is, en dat er in oktober een nieuw album aankomt waarop ze samenwerkt met Joost ‘Novastar’ Zweegers. Avant-première op Gent Jazz Festival!

THE ANTLER KING

00u00-01u00 / Garden Stage

The Antler King zou het slechtst bewaarde geheim van de Belgische indiescene moeten zijn. Al jaren trekt elke vaderlandse muziekjournalist zo verwoed mee aan de kar dat het geesteskind van Maarten Flamand en Esther Lybeert intussen al zeventien platina platen moest hebben gekregen én een uitnodiging van de koning. Tot de tijd dat ze eindelijk in Laken worden ontboden, sluiten ze op Gent Jazz Festival dan maar de Garden Stage af met hun bezwerende en vaak ook heerlijk dissonante heksenpop.

TINY LEGS TIM

21u50-22u50, 19u50-20u50 & 17u50-18u50 / Garden Stage

“Bluesmuzikanten zijn er met hopen,” klonk het ooit op Radio 1, “maar het is maar weinigen gegeven om de blues op zo’n eigen, geloofwaardige en authentieke manier te brengen als Tiny Legs Tim.” Dát kan tellen, net als Tims recente album Elsewhere Bound. Ja, weer een bluesplaat, maar wel één met verschillende jazzinvloeden. “De laatste jaren ben ik meer naar jazz beginnen luisteren”, zei Tim De Graeve (de Tiny Legs in kwestie) daarover in Humo. En hij voegde eraan toe dat hij er zelfs voor naar New Orleans is gereisd. “Dat heb ik mij niet beklaagd, want de brassbands waren er fantastisch. De kracht en passie waarmee de blazers daar hun instrumenten bespelen, hoor je hier bijna nooit.” Bijna nooit, dus. Want op Gent Jazz Festival doet De Graeve met zijn troepen een verwoede poging!

BLIJF OP DE HOOGTE! SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF 

Jazz en Muziek vzw

Sint-Jacobsnieuwstraat 50

9000 Gent

info@jazz.be

#gentjazz