ZATERDAG 29.06.2019

Main Stage
22u30: Yann Tiersen
20u30: Rymden
18u30: Noah Vanden Abeele
16u30: Guy Van Nueten

Garden Stage
00u00: Ottla
21u50: Andrea Belfi
19u50: Andrea Belfi
17u50: Andrea Belfi

De deuren openen deze festivaldag om 15u30. Uw ticket geeft toegang tot alle concerten van deze festivaldag. Dit is een zittende festivaldag.

Facebook
Twitter
WhatsApp

YANN TIERSEN

22u30-00u00 / Main Stage

Eerst de obligate opener: ja, Yann Tiersen is die van Le fabuleux destin d’Amélie Poulain. Maar nog veel belangrijker: Tiersen is ook die onwaarschijnlijk veelzijdige componist die invloeden van zowel Frédéric Chopin en Erik Satie als Philip Glass en Michael Nyman in zijn muziek stopt, en samenwerkt met eigenzinnige rock- en popmuzikanten als Stuart A. Staples (Tindersticks), Elizabeth Fraser (Cocteau Twins) en Jane Birkin. Anders gezegd: Yann Tiersen hoort nog geen klein beetje thuis op Gent Jazz Festival. Zeker nu hij net een nieuw album uit heeft dat volgens velen uittorent boven de rest van zijn al indrukwekkende oeuvre. All staat vol ingenieuze composities om niet zozeer bij weg te dromen dan wel in een diepe trance te geraken. Verwacht je aan het meest magische concert van de zomer.

RYMDEN

20u30-21u45 / Main Stage

Bugge Wesseltoft (piano, keyboards) – Dan Berglund (bass) – Magnus Öström (drums)

Bugge Wesseltoft verlangde ernaar om nog eens in een pianotrio te spelen. En als groot voorstander van “Europese jazz als eigen kunstvorm” kon de wereldberoemde Noorse pianist niet anders dan twee vrienden én vernieuwende krachten in de Europese jazz uitnodigen: Magnus Öström en Dan Berglund. De muziek van de nieuwe ‘supergroep’ RYMDEN is gebaseerd op drie elementen: melancholische & atmosferische songwriting, dramatisch geladen ritmes en virtuoze jazz van het hoogste niveau. Voeg daarbij de invloeden van Bach, filmmuziek en zelfs rock, en je krijgt een werkelijk unieke sound en live-ervaring. 

NOAH VANDEN ABEELE

18u30-19u45 / Main Stage

Het schijnt dat piano weer ‘in’ is. Maar u bent ongetwijfeld van mening dat ze nooit ‘out’ geweest. En voor Noah Vanden Abeele al helemaal niet. “Op piano kan je al een heel verhaal vertellen door één enkele noot te spelen”, aldus de Belgische pianist. “Zolang je die noot maar in alle eerlijkheid speelt.” Vorig jaar bracht Vanden Abeele zijn debuutplaat Universe uit – naar eigen zeggen het resultaat van zijn grote liefde voor compositie én improvisatie – maar in feite draait hij al jaren mee. Als huispianist van de Cinematek, bijvoorbeeld, waar hij al meer dan driehonderd stille films van muziek voorzag. Maar evengoed als de vaste begeleider van de studenten van de gerenommeerde dansschool P.A.R.T.S. Klinkt moeilijk? Helemaal niet! Zoals Bruzz liet optekenen: “Zijn intuïtieve spel en de romantische lijnen sluiten aan bij een generatie hedendaagse minimalisten die de hectische waan van de dag sluimerend van antigif voorzien.”

GUY VAN NUETEN

16u30-17u45 / Main Stage

Guy Van Nueten schreef vorig jaar geschiedenis als de eerste Belg op het prestigieuze platenlabel Sony Classical, met zijn sublieme album Contact. “In één klap vond ik meer luisteraars”, zei de pianist daarover in Humo. Al moet gezegd dat hij de voorbije dertig jaar in feite nooit veel moeite ondervond om een publiek te vinden. Een zeer divers publiek trouwens! Van Nueten speelde in de jaren 90 bij de Belgische cultgroep The Sands, hij nam in de noughties een puike live-plaat op met Tom Barman en tussendoor schreef hij muziek voor tientallen films en theaterstukken. En nu is hij dus officieel klassiek componist. Of zoals Mauro Pawlowski het samenvat: “Guy is die zeldzame muzikant die wars van alle trends zijn tijdloze idioom weet vol te houden.”

OTTLA

00u00-01u00 / Garden Stage

Bert Dockx (guitar) – Nicolas Rombouts (double bass) – Frans Van Isacker (alto saxophone) – Thomas Jillings (tenor Saxophone) – Louis Evrard (drums) – Yannick Dupont (drums, electronics)

U kent Bert Dockx natuurlijk van Dans Dans en Flying Horseman. Of van zichzelf. Zijn vorige soloplaat Transit (vol bloedmooie covers van onder meer Bruce Springsteen en Fleetwood Mac) kreeg in Humo liefst vier sterren, en Dockx mocht zich gelijk de titel ‘Bard van de Nacht’ opspelden. Komt dat dus even goed uit, want met zijn relatief nieuwe jazzband OTTLA mag de gitarist dit jaar om middernacht de Garden Stage afsluiten. Waar u zich juist aan mag verwachten? Eigenzinnige bewerkingen van composities van grootmeesters als Sun Ra en Thelonious Monk, aan wie Dockx zijn liefde voor jazz heeft te danken, maar vooral een pak eigen werk én een hoop improvisatie.

ANDREA BELFI

21u50-22u50, 19u50-20u50 & 17u50-18u50 / Garden Stage

Vlak voor Andrea Belfi met Thom Yorke de hort op gaat – de Italiaan neemt het voorprogramma van diens Europese zomertournee voor zijn rekening – doet hij Gent aan met zijn grensverleggende mix van drum, percussie en elektronica. Mary Anne Hobbs en Gilles Peterson zijn al even fan, net Nils Frahm, die hem drie jaar geleden meevroeg op tournee met zijn opvallende R&S Records-project Nonkeen.

BLIJF OP DE HOOGTE! SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF 

Jazz en Muziek vzw

Sint-Jacobsnieuwstraat 50

9000 Gent

info@jazz.be

#gentjazz