mei 28, 2021

STUFF., Jef Neve en Gonzalo Rubalcaba & Aymée Nuviola zijn de eerste namen van de 20ste editie van Gent Jazz

De eerste maanden van dit jaar waren nogal bewogen – om het zacht uit te drukken – maar van zodra duidelijk werd dat er in juli alsnog festivals zouden kunnen plaatsvinden, zijn we beginnen werken aan een uit de kluiten gewassen affiche voor de 20ste editie van Gent Jazz! Toegegeven, we zullen voor die verjaardagseditie nog steeds rekening moeten houden met een enigszins beperkte capaciteit, maar op muzikaal vlak zal Gent Jazz deze zomer geen beperkingen kennen. Meer nog: voor het eerst sinds lang zullen ook weer buitenlandse muzikanten op de Bijlokesite neerstrijken.

Al moeten we daar allicht niet onnozel over doen: publiekslievelingen STUFF. (17/7) en Jef Neve (13/7) prijken voorlopig bovenaan de affiche. De eerste bracht zopas zijn derde album T(h)reats uit, een plaat die niet alleen in eigen land op superlatieven wordt onthaald. Ook De Volkskrant gaf er vorige week vier sterren aan en schreef dat “STUFF. je steeds doet versteld staan van zijn enorme muzikaliteit.”

Maar ook de tweede liet de voorbije maanden meermaals van zich horen. Want als er één muzikant zijn volk door de verschillende lockdowns loodste met livestreams vol warme klanken, dan zal het Jef Neve wel zijn. Maar vanzelfsprekend kijkt ook de pianist inmiddels reikhalzend terug uit naar the real thing. En hij zakt deze zomer naar de Bijlokesite af met zijn recente album Mysterium – door De Standaard omschreven als “zijn beste plaat tot nu toe”.

Het Cubaanse duo Gonzalo Rubalcaba & Aymée Nuviola (12/7) zal op Gent Jazz dan weer etaleren waarom het gerenommeerde magazine Jazzwise onlangs schreef dat hun album Viento y tiempo op de meest inventieve wijze het muzikale verleden én heden van hun land fêteerde. Rubalcaba werd in de jaren 80 trouwens ontdekt door Dizzy Gillespie, die meteen een pianovirtuoos in hem herkende, en Nuviola werd in 2017 één van de meest beloftevolle artiesten op North Sea Jazz gekroond.

“De opluchting, de trots en de blijheid zijn groot om deze zomer tóch nog een ambitieuze verjaardagseditie van Gent Jazz te kunnen organiseren”, zegt festivaldirecteur Bertrand Flamang. “Met plaats voor heel wat talent van eigen bodem – de zuurstof van de Belgische jazzscene – maar toch ook voor enkele internationale toppers. De kersen op de taart, zeg maar.”

Tickets kosten €39 – €44 en zijn enkel te koop via www.gentjazz.com. Kindertickets (-12 jaar) kosten €8. Omdat er nog steeds geen duidelijkheid is over de coronamaatregelen in juli, worden tickets voorlopig enkel per tafels van twee of vier personen verkocht. Gent Jazz vindt, zoals steeds, plaats op de Bijlokesite. En dus níet in het Gravensteen, zoals we op 1 april bekendmaakten. (Er zijn blijkbaar nog altijd mensen die dat niet helemaal goed hebben begrepen.)

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief


Gerelateerde berichten

Albumvoorstelling Tuur Florizoone op 05.11

Accordeonist Tuur Florizoone zag een tournee met JazzLab grotendeels in rook opgaan. Gelukkig kan het release-concert op do 05.11 in de Gentse Handelsbeurs voor zijn eerste soloalbum Night Shift wel doorgaan, via het online platform Sound Of Ghent. Dit in een double...

Gent Jazz x North Sea Port

North Sea Port trotse sponsor van Gent Jazz, Gent Festival van Vlaanderen, Filmfest Gent en Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen, Zeeland Nazomerfestival en Four Freedom Awards North Sea Port en enkele cultuurorganisaties slaan de handen ineen om de komende jaren veel...